Brussel

 

SCHETS

Op 20 augustus 1914 viel Brussel. De uitvoering van het Duitse krijgsplan, genoemd naar graaf von Schlieffen, verliep vrijwel volgens plan. De forten van Luik waren gepasseerd, die van Namen lagen zwaar onder druk. De val van BelgiŽís hoofdstad was een belangrijke opsteker voor de Duitse troepen en werd in het thuisland groots gevierd. Terwijl de Fransen en Engelsen nog in het ongewisse waren over de enorme omvang van de Duitse legers marcheerden de overwinnaars over de grote markt.


Brussel, militair museum: Duitse hoofddeksels

 

Brussel zou vier jaar onder het juk van de Duitse bezetter doorbrengen en daar zwaar onder lijden. Executies, uitbuiting en deportatie waren maar een deel van de rampspoed die over de tweetalige stad werd uitgestort.

Beschrijving: C:\Users\Arjen\Documents\website nieuw\brussel1.jpg
Brussel 1914. De nog vrij bescheiden omvang om de bekende binnenring is goed te zien.

NU

 Brussel is de politieke hoofdstad van Europa en een groot aantal bedrijven en instanties heeft zich bij deze ambtelijke concentratie aangesloten. De hoeveelheid kantoren is enorm en in het weekend is het in sommige wijken beangstigend verlaten. Het oude centrum beslaat niet meer dan enkele bewaarde stegen en de beroemde Grote Markt, afgeladen met toeristen. Verkeerslichten en bouwkranen bepalen voortdurend het stadsgezicht en zelfs een doorgewinterd nationalist moet beamen dat steden als Parijs, Amsterdam en Berlijn vele malen aantrekkelijker en aangenamer zijn om te vertoeven dan Brussel binnen zijn naargeestige rondweg.

Beschrijving: C:\Users\Arjen\Documents\website nieuw\brussel2.jpg 
Schets van de Duitse zegetocht over de Grote Markt van Brussel, augustus 1914.


De Grote Oorlog heeft nadrukkelijk een spoor van monumenten achtergelaten en als hoofdstad mag Brussel veel nationale gedenktekens huisvesten. De diverse wapenen, het werkelijk fraaie militaire museum en enkele opvallende begraafplaatsen maken dat Brussel op deze website niet mag ontbreken.  

-V-

Terug naar top