Armentières-Arras

 

SCHETS

Het landschap tussen Armentières aan de Belgisch-Franse grens en Arras, hemelsbreed zo´n 45 km, begint licht geplooid en eindigt, m.n. ten zuiden van Lens in een groen heuvelland. 


Schouderembleem van Canadese gidsen op Vimy Ridge

Tussen beide steden liggen diverse dorpjes die gegrift staan in het collectief geheugen van de oorlogvoerende naties. 
In het eerste deel van de frontlijn zijn dat o.m. Neuve-Chapelle, Béthune, Loos, Fromelles, Cambrin en Noyelles.
In het tweede en zuidelijkste deel van de frontlijn zijn dit oa. N.D. de Lorette, Vimy, Souchez, Neuville-st.Vaast, La Targette en Arras zelf.


De frontlijn in 1915, noordelijk deel met Neuve-Chapelle, Loos, Fromelles en Aubers

De frontlijn, zuidelijk deel met Vimy en N.D. de Lorette


TOEN

De eerste jaren van de oorlog trachtten de geallieerde legers in deze regio verschillende keren door te stoten naar het achterland tussen Lille en Lens. De slagen van Loos, Neuve-Chapelle, Aubers en Festubert werden allemaal mislukkingen waaruit langzaam pijnlijke lessen werden geleerd. 

 

Hoewel dit in eerste instantie een Franse frontlijn betrof, namen de Britten naarmate de Franse legers werden gedecimeerd bij Verdun en op de Chemin des Dames vanaf 1915 de stellingen over.


Franse en Engelse graven in de buurt van Cambrin


Alle veldslagen aan dit front hadden gemeen dat ze bijzonder bloederig en weinig effectief waren.
Duitsers, Britten, Fransen, Indiërs, Australiërs en Canadezen sneuvelden in grote getale om modderige landerijen, een enkele heuvel, een platgewalst gehucht. De verovering van Vimy Ridge en het achterland in april 1917 was een van de weinige positieve uitzonderingen.


"Gassed" van John Singer Sargent (IWM Londen)


NU

Langs de hele lijn zijn de sporen nog zichtbaar.
Tussen Armentières en Loos zijn de versterkingen van de Hindenburglinie, waarachter de Duitsers zich hadden verschanst, overal te vinden. 

Prachtige gedenktekens, zoals het Portugese in la Couture, het Indiase in Neuve-Chapelle en het Australische in Fromelles camoufleren de menselijke rampen die zich afspeelden. 
Loos is voor altijd verbonden met My boy Jack, de zoon van de Britse schrijver en oorlogspromotor Kipling.  


houten Poilu houdt de wacht in Neuville-St.Vaast

Tussen Aix Noulette en Arras domineren de Frans getinte N.D. de Lorette en de door de Canadezen veroverde Vimy Ridge, bloedige bulten in het landschap. Ze liggen niet ver van elkaar, de glanzende monumenten kunnen vanaf beide kanten goed worden gezien. Dit gebied behoort tot de meest indrukwekkende van het Westelijk front. 
Naar het zuiden ligt de stad Arras op het geallieerde front van april 1917. Vanuit de grotten onder de stad trokken 25.000 Britten ten strijde; eerst succesvol, maar later stroever tot het offensief vast liep.


Canadese Verwijzing naar Vimy Ridge


Beide linies zijn besprenkeld met monumenten en begraafplaatsen. Tussen de bekende nationaliteiten liggen oa. ook de Polen, Tsjechen, Chinezen en Portugezen die een bijdrage aan de geallieerde zaak leverden. 
Nietsvermoedende reizigers volgen de dwars door dit gebied aangelegde autoroutes tussen België en Parijs.

-V-

Terug naar top