Armentières-Arras in beeld (9)
Van Thélus via Roclincourt en Fampoux naar Arras

 

Klik op de foto voor een vergroting

Joods en Duits graf op Soldatenfriedhof Maison Blanche.

Monument op de hoogte aan de zuidzijde van Vimy Ridge voor de 1st Canadian Division tussen Thélus en Farbus. De eerste divisie sloot aan op de Britse divisies die op 9 april de Duitse linies voor Arras overliepen.

Het monument en de stad Arras aan de horizon.

De tekst op het monument.

Demarkatiepaal tussen Méricourt en Willerval.

Highland Cemetery, ten noorden van Roclincourt en midden in de linies in april 1917. Vooral de gesneuvelden van de Britse 51st Division werden hier begraven.

Luitenant Henri Labesse van het 2me Regiment d’ Infanterie vond vlakbij zijn dood op 16 juni 1915. Het monumentje staat langs de weg tussen Thélus en Roclincourt.

Vlakbij het vliegveld van Arras-Roclincourt staat in het veld een gedenkkruis op een voormalig Duits blockhaus. Het heeft geen opschriften.

Het Point du Jour monument voor de Schotse 9th Division ten noorden van Fampoux. Duidelijk waarneembaar zijn de distels op de omringende stenen. De tekst op het monument luidt:

REMEMBER
WITH HONOUR THE
9th SCOTTISH DIVISION
WHO ON THE FIELDS
OF FRANCE
AND FLANDERS
1915-1918
SERVED WELL

Het omvangrijke monument werd jaren geleden verplaatst naast de D950 in plaats van tussen de rijbanen, wat gevaarlijke situaties opleverde. Een van de stenen is gewijd aan het 8th Battalion Gordon Highlanders.

Point-Du-Jour Military Cemetery is een van de begraafplaatsen in een lange reeks die de moeizame dagen na 9 april 1917 markeren, toen de Duitsers zich herstelden van de eerste schok.

De auteur bij het Highlanders monument, even ten Noorden van Fampoux aan een gedekte weg. Vanaf dit punt viel het 2nd Battalion Seaforth Highlanders op 11 april aan en verdiende Lieutenant Donald Mackintosh zijn Victoria Cross.

Fampoux British Cemetery (voorheen Helena Trench Cemetery), een van de reeks cemeteries die de slag om Vimy Ridge tekenen.

St. Laurent-Blangy, ten noordoosten van Arras: blik vanaf de Duitse begraafplaats op de Britse begraafplaats

.....En andersom....

Beneden in de gangen en ruimtes van de Carrière de Wellington (aan de Rue Delétoille) zijn voorbeelden van graffiti te vinden, zoals tekeningen, namen en boodschappen.

Voorbeeld van een portret in de gangen van de Carrière de Wellington, waar 25.000 man samendrong om op 9 april 1917 de Duitsers totaal te verrassen.

De plek waar een mis werd gehouden vlak voor de slag is ook te bezoeken.

Nagebouwde latrines. Corvee was een hel tijdens de aprildagen van 1917.

Een van de trappen, uitgehakt om de aanval mogelijk te maken. De teksten om de soldaten de weg te wijzen zijn origineel. De uitgangen werden op het uur U opgeblazen. Veel uitgangen lagen midden tussen de Duitse linies om de stad.

Toegang tot de Carrière de Wellington

Het Nieuw Zeeland monument aan de route de Bapaume. Herkenbaar zijn de contouren van Nieuw Zeeland, de karakteristieke hoed die de soldaten droegen en een houweel.

Faubourg d'Amiens cemetery in Arras is een schitterende combinatie van tempels, gangen en een omvangrijke begraafplaats. Ruim 35.000 namen van vermisten rondom Arras zijn in de muren gegraveerd.

Het Royal Flying Corps memorial op Faubourg d'Amiens cemetery.

De begraafplaats is, zoals altijd, vlekkeloos onderhouden en heeft het karakter van een Britse tuin.

Walter W.D.J. Tull was de eerste zwarte Engelse officier en voormalig profvoetballer. Hij wordt op de wanden van Faubourg d'Amiens cemetery herdacht.

Tekst op de buitenwand van Faubourg d'Amiens cemetery

 

-V-

Terug naar top