Armentières-Arras in beeld (6)
Van Notre Dame de Lorette via Souchez , Ablian-St. Nazaire, Mont St. Eloi, Ecoivres en Haute-Auvesnes naar Maroeuil

 

Klik op de foto voor een vergroting

Gedenktegels in de Basiliek: naam, eenheid, datum, locatie...naam, eenheid, datum, locatie..

Opname uit het kleine museum boven het ossuaire van N.D. de Lorette. Kogels, persoonlijke bezittingen en een dagboekje voorzien van een kogelgat.

In het sfeervolle restaurantje op de rand van de imposante heuvel staan en hangen vele herinneringen aan de Grande Guerre. Deze lijst bevat een document dat de medailles van soldaat Quentin memoreert.

Het uitstekende museum op N.D. de Lorette bevat een prachtige serie uniformen, wapens en trench art. Een opname gemaakt van een van de vitrines toont twee Franse officieren tussen de Casques Adrians.

Een originele Duitse helm uit de augustusdagen van 1914 met de provocerende tekst: “Nous allons a Paris”

Kleine en grote herinneringen: medailles, geld, koppels, munitie en persoonlijke items.

Prachtig staaltje trench art tussen allerlei objecten die door de soldaten in de loopgraven werden gemaakt tijdens de eeuwigdurende rustige periodes.

Prikkeldraad in de museumtuin die een aantal originele loopgraven uit 1915 omvat.

Een tableau in het Musee de 1914-1918 op N.D. de Lorette

Gedenksteen voor een gevallen Franse held, Henri Merlin, luitenant in het 10e infanterie-bataljon

Een deel van de N.D. de Lorette is authentiek gebleven en is voor een kleine vergoeding te bezoeken. Sporen van loopgraven, het gras kort gehouden door schapen

Door middel van kleine bordjes wordt duidelijk dat de linies vaak niet verder dan enkele meters van elkaar lagen

blik door een stalen schuttersopstelling over het slagveld

Diepe groeven en resten van versperringen vragen veel fantasie over de hel die N.D. de Lorette eens was

Twee opnamen van het ossuaire wat zoals destijds gebruikelijk tevens phare of vuurtoren is. Het licht van de toren is s’nachts tot 60 km ver te zien.

Van de N.D. de Lorette is het een steenworp naar de diepe kloof ten zuiden van Souchez met de naam “Vallée des Zouaves”. De naam werd ontleend aan de heroïsche aanvallen van de Marokkanen in 1915. Op de zwaar gefortificeerde Vimy Ridge. In de vallei ligt Zouave Valley Cemetery, waar vrijwel uitsluitend Canadezen rusten die tijdens de roemruchte slag in april 1917 Vimy Ridge eindelijk veroverden en hielden.

Lente op Zouave Valley Cemetery

Van Vallée des Zouaves is het luttele kilometers naar Ablian-St. Nazaire, aan de zuidelijke voet van Notre Dame de Lorette. Het dorpje koestert haar imposante Gotische kerk ruïne die voor beide partijen centraal stond tijdens de slagen van 1914 en 1915 om de nabijgelegen heuvel. Het doorkijkje in het kerkvenster is het ossuaire van N.D. de Lorette.

Het dorpsmonument van Villers-au-Bois, ten zuidwesten van N.D. de Lorette. Aan de voet staat een gedenksteen voor het 25e Regiment Territorial d ’infanterie dat van november 1914 tot februari 1916 in de streek gelegerd was. Het vocht vervolgens in Verdun, aan de Somme, aan de Aisne en in de Elzas.

De imposante ruïnes van de Abdij van Mont St. Eloi, ruwweg tussen Arras en N.D. de Lorette. De torens werden gebruikt om de Duitsers te observeren, die op hun beurt in 1915 de Abdij vernielden.

De kerk van het nietige Ecoivres, westelijk van Mont St. Eloi. Ecoivres is bekend om haar grote militaire begraafplaats met Franse en Britse gesneuvelden, maar ook om de militaire graffiti in de wanden van de kleine kerk.

Een voorbeeld van de graffiti in de wand van de kerk. Duidelijk herkenbaar zijn datum, naam, registratienummer en het onderdeel.

Nog 2 voorbeelden van soldatengraffiti op de kerk van het mooie dorpje Ecoivres.

Haute-Avesnes. De Franse graven zijn vrijwel zonder uitzondering uit 1915.

Haute-Avesnes British Cemetery, waar naast stenen van de 51st (Highland) Division ook 8 Duitsers begraven liggen.

Gedenksteen voor Hindoe en werker Ariji Shiva van het ILC op Haute-Avesnes British Cemetery.

Voorjaar op Nécropole Nationale de Mareoeuil, ten noordwesten van Arras.

 

-V-

Terug naar top