Argonne in beeld(5)
Van La Haute Chevauchée via Florent en Argonne, Lachalade en Four de Paris naar la Harazee

 

Klik op de foto voor een vergroting

Robert Armand Marie de Courson Villeneuve werd geboren 29 mei 1878 in Tours, in de Indre-et-Loire als zoon van een generaal. Hij onderscheidde zich tijdens de slag aan de Marne maar sneuvelde op 6 september 1914 bij Evres. Zijn eenheid memoreerde hem met deze zware bunker aan de D38 c, de weg naar de hoogte van Chevauchée.

Wie enkele stappen het bos in neemt vanaf de D38c loopt direct in de oude loopgraven van weleer. Het maakt dit bos tot een van de meest authentieke slagvelden aan het front.

Langs de D38 ligt de inmiddels beroemde groep bunkers met centraal de Abri du Kronprinz, die in deze sector het bevel voerde. De abri heeft een uitbouw en is opvallend luxe ingericht.

inscriptie in een van de abri's; een referentie naar de bouwers ongetwijfeld

Om de Abri du Kronprinz is een scala aan versterkingen en abri's te vinden, ongetwijfeld voor de uitgebreide staf van de kroonprins..

In de abri is zelfs een open haard voor de kroonprins gebouwd.

De groep blockhäuser is tegenwoordig keurig aangegeven als onderdeel van de Argonne-route.

2047 gesneuvelden liggen begraven op Nécropole Nationale de Florent en Argonne. De begraafplaats ligt enkele kilometers ten noordoosten van Ste Menehould en werd opgericht in december 1923 toen lichamen vanuit  Moiremont, Voilemont, Vier-de-Paris, Bagatelle,  Claon 2 Les Hauts-Build en Ravin des Chenes samen werden gebracht.

 

Centraal op de keurig verzorgde Nécropole (gelegen naast de burgerbegraafplaats van het dorp) staat dit kruis met het opvallende opschrift:

Aux morts pour la Patrie Argonne 1914-15-16.

Blik op Nécropole nationale de Florent en Argonne.

De kerk van Florent en Argonne

In de kerk bevindt zich een prachtig venster met de symbolische gesneuvelde poilu in de armen van de engel en een verwijzing naar het lijden van Christus. Het slagveld is goed zichtbaar.

Alle gesneuvelden uit het dorp zijn onderaan het venster zichtbaar. Ook twee burgers zijn toegevoegd. De militairen hebben hun verdiende medailles op de borst.

Verwijzing naar de Nécropole nationale de Florent op een oude Michelin-wegwijzer

In Lachalade staat de oude abdij uit 1120. In beide Wereldoorlogen had het eerbiedwaardige gebouw zwaar te lijden. Op het kerkhofje achter de Abdij zijn 2 Franse militaire graven te vinden uit 1915.

Het Garibaldi-monument in Lachalade. Het monument gedenkt de 590 gesneuvelde Italianen en de broers Bruno (gesneuveld op 26 december 1914) en Costante Garibaldi (gesneuveld 5 januari 1915) en werd op 21 april 1932 onthuld. Het monument heeft als opschrift:
"optatum Foedus amoris Bruno e Costante Garibaldi con su questa cinquecento legionari caddero terra di Francia e Furono de Eroica Avanguardia dell'Italia di Vittorio Veneto ". Een totaal van 41.000 Italiaanse soldaten vocht in en voor Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarvan er 5000 stierven.

Op de helling waar het Garibaldi-monument staat vallen nog twee monumenten op.

Het eerste is ter nagedachtenis van Jules Flamant en Vincent Chevalier, die respectievelijk sneuvelden in Lachalade en op de kruising Four de Paris, enkele kilometers noordelijker. Beiden dienden in het 87me RI.

Een Croix du souvenir.

Langs de D38 niet ver van le Four de Paris staat deze demarkatiepaal

Detailopname van de demarkatiepaal. De palen gaven langs het hele front de maximale terreinwinst van de Duitse bezetter weer.

Le Four de Paris. Deze kruising van de D38 met de D2 lag vlak achter de frontlinie. Achter het kruis lopen de hellingen naar boven, vergeven van met loopgraafsporen.

De voet van het kruis bevat namen van gesneuvelde Fransen en een herinnering aan de Franse strijders die in het Bois de Gruerie vochten.

La Harazee. De hellingen naar het noorden waren relatief veilige plekken om onderkomens te bouwen waar kon worden uitgerust en medische opvang plaats vond. Deze Franse stellingen zijn zwaar in verval.

De ruimtes in de hellingen zijn dichtgemaakt, maar veel van de onderkomens tegen de helling zijn nog te betreden.

Geïmproviseerd pad op de helling van la Harazee.

Een prachtige vervallen trap leidt naar hogere niveaus op de beboste hellingen.

 

-V-

Terug naar top