Argonne in beeld(3)
Van Montfaucon via Ivoiry, Epinonville en Véry richting Varennes en Romagne

 

Klik op de foto voor een vergroting

Lady Liberty van dichtbij

De blockhäuser rond de toren zijn nog altijd indrukwekkend in aantal en vorm. Het lijdt geen twijfel dat om de Butte zwaar is gevochten.

Wie het uitzicht wil bewonderen dient wel 234 treden te klimmen. Net als alle Amerikaanse monumenten is de toren perfect onderhouden en struikel je alleen over de zemenlappen..

Recent monument ter herinnering aan de Amerikaanse bevrijding. Aardig detail is de vorm van de helm.

Het dorpsmonument aan de Place du Pershing in Montfaucon.

Montfaucon is in de hele omgeving te zien. Het monument domineert de skyline.

De kerk ruïne van Ivoiry ten westen van Montfaucon.

Kolonel Galbraith jr. van de 147th US ID schonk deze bel aan het dorp. Het opschrift luidt:

Offerte a l’eglise d’Ivoiry par mr. Charles H. Ditson
en souvenir de Colonel Frederick W. Galbraith jr.
ne le 6 Mai 1874 mort le 9 juin 1921
colonel au 147me d’infanterie USA

De klok staat op een veldje voor de kerk ruïne. Beide driekleuren sieren bescheiden de houten opbouw.

Het dorpsmonument van Epinonville, een gehucht ten westen van Ivoiry.

Langs de D998 naar Romagne sous Montfaucon ligt Deutsche Soldatenfriedhof Epinonville.

In de rand van de begraafplaats zijn deze gedenkstenen te vinden met hierop de voormalige graven die hier te vinden waren.

900 graven werden tijdens de oorlog door de Duitsers op Deutsche Soldatenfriedhof Epinonville aangelegd. 95 gesneuvelden liggen in een Kameradengrab.

De tekst op het eenvoudige centrale monument.

Het nieuwe gedenkkruis voor luitenant kolonel de Cazenove, chef d’Etat-Major van de 10me DI staat aan de D19c ten zuidoosten van Véry.

Cazenove sneuvelde op 23 september 1914 tijdens artilleriebeschietingen terwijl hij een poging deed Véry op de Duitsers terug te veroveren.

Dit is de oorspronkelijke plek waar het kruis voor Cazenove stond; midden in de landerijen. Er is wijselijk voor gekozen het kruis enkele honderden meters verderop te plaatsen. De steen waarop het kruis stond staat nu eenzaam onder de enige boom in de omgeving.

Deutsche Soldatenfriedhof Cheppy.

6130 Duitse soldaten rusten op Deutscher Soldatenfriedhof Cheppy, een begraafplaats die al in de woelige herfstmaanden van 1914 in gebruik werd genomen. 2.341 van hen hebben een kruis, 3.789 lichamen liggen in een Kameradengrab.

In Varennes en Argonne, aan de oostkant van het bois de Gruerie, staat een van de grootste monumenten van de streek: Pennsylvania State Memorial

Passend is de straatnaam waar het Pennsylvania State Memorial aan ligt.

Het Pennsylvania State Memorial is gebouwd op de blockhäuser die tijdens de grote doorbraak in 1918 werden veroverd.

Centrale deel van het monument met een inscriptie voor de bevrijders van Varennes, 1918

Varennes-en-Argonne werd in 1914 door de Duitsers op de Fransen veroverd, ze zouden er uiteindelijk tot eind september 1918 blijven. Varrenes is in Frankrijk vooral bekend als de plaats waar koning Lodewijk XVI in 1791, ten tijde van de Franse Revolutie, werd aangehouden toen hij met zijn gezin trachtte te ontvluchten uit Parijs. Dit grote gedenkteken in klassieke stijl, dateert uit 1927 en staat bovenop Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Het monument herdenkt de uit Pennsylvania afkomstige soldaten die in 1918 sneuvelden. Twee zuilenrijen worden gescheiden door een platform waarop een grote bronzen urn staat. Vanaf het monument heeft men een weids uitzicht over de vallei van het riviertje Aire.

Beelden van Pennsylvania State Memorial.

Langs de D38 van Varennes naar la Harazee ligt een verlaten Duitse begraafplaats in vervallen staat. De doden zijn op andere begraafplaatsen bijgezet.

In het bos staan de muren van de begraafplaats nog fier overeind.

 

-V-

Terug naar top