Argonne in beeld (25)
Van Bouligny via het Forêt de Spincourt en Chaumont naar Clermont en Argonne.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het centrale deel van het monument voor de 24e division op de Deutsche Soldatenfriedhof Bouligny, met klassieke Duitse strijders, voorzien van de vanaf 1916 gebruikte helm, die oneerbiedig kolenkit werd genoemd. Het was veruit het veiligste model helm aan alle fronten.

De doden op Deutsche Soldatenfriedhof Bouligny kwamen hoofdzakelijk uit Oost- en Westpreußen, Posen, Schlesien, Brandenburg, Westfalen, Sachsen, Bayern, Württemberg, de Elzas en het Rheinland.

Delen van de Duitse Volker Stellung ten zuiden van het Forêt de Spincourt.

Ten noorden van de slagvelden van Verdun, op een heuvel die le Buisson Chaumont wordt genoemd naar het gelijknamige dorp, ligt een Amerikaans monumentje aan een onverharde weg, dat uitkijkt over de omgeving.

Het is een gedenksteen voor Henry Gunther uit Baltimore, officieel de laatste Amerikaan die op 11 november 1918 om 10.59 uur sneuvelde. Gunther viel een Duitse stelling aan waarvan de soldaten hem probeerden duidelijk te maken dat het zinloos was. Uit bescherming werd de aanstormende Gunther dood geschoten. Tussen het tekenen van de papieren voor de wapenstilstand en het afgesproken tijdstip vielen vermoedelijk nog zo’n 12.000 doden en gewonden, een feit dat maarschalk Foch nog jarenlang werd nagedragen.

 

Clermont en Argonne, een sfeervol stadje aan de zuidkant van het Argonne-gebied, ligt charmant op de hellingen van het oude slagveld. In oorlogstijd was dit een belangrijke Franse bevoorradings- en verzorgingslocatie.

Aan de oostkant lag bovendien in 1915 en 1916 een vliegveld met verkenningsvliegtuigen.

Een bescheiden informatiepaneel getuigt hierover. Het staat wat verloren in een buitenwijk van het stadje.

Deze kapel aan de Rue le Gaston Lelorain in Clermont en Argonne hoort bij het achterliggende verzorgingstehuis. Tijdens de oorlog was dit een lazaret.

In de voorgevel bevinden zich drie prachtige vensters.

Het rechtervenster is gemaakt door Georges Janin in 1922. Janin was meester glasmaker in Nancy. Het venster toont een scène van aanval van Franse soldaten geleid door Jeanne-d'Arc - Het opschrift luidt:

"Maréchal des Logis Louis Cordier, engagé volontaire Mort pour la France le 05/09/1918" "1914-1918"

Plaque die luitenant Jouët-Pastré (onder) herinnert als weldoener aan het hospice.

Boven de deuren van de kapel hangt dit portret van een hospik, compleet met Croix de Guerre.

. Ook dit raam is het werk van Georges Janin, die zijn studio in Nancy had. Janin maakte onder meer de glas-in-loodramen van de basiliek Notre-Dame-de-Lourdes in Nancy en de basiliek van de Sacré-Coeur in Nancy. Georges Janin stierf in Nancy op 7 juli 1955.

Het linker venster, eveneens van de hand van Janin, laat het sterven zien van Jean Baptiste Marie Henri Jouët-Pastré, luitenant in het 58e RI, herkomstig uit Parijs. Een gekruisigde Jezus kijkt toe, terwijl een pastoor de zegen uitspreekt en een zuster hulp biedt. De stad brandt en andere gewonden zijn zichtbaar in de achtergrond. Jouët-Pastré raakte gewond in 1914 op de butte de Vauquois.

 

-V-

Terug naar top