Argonne in beeld (23)
Van Baslieux via Pierrepont en Saint Pierrevillers naar Ollières

 

Klik op de foto voor een vergroting

Informatiepaneel van Nėcropole nationale de Baslieux, de officiële naam voor Nécropole-Ossuaire “Grandchamp".

De sobere beschrijving van de gebeurtenissen: 800 Fransen lieten het leven tijdens de botsing tussen de twee legers op deze vlakte.

Een klein monumentje voor het 151me RI bevindt zich in het veld voor Nėcropole nationale de Baslieux. De tekst luidt: "Le 22 août 1914, à cet endroit sont tombés pour la France le sous lieutenant Trochu et 21 hommes de la 8° compagnie du 151"

Even ten zuiden van Nėcropole nationale de Baslieux ligt Pierrepont, in oorlogstijd Duits achterland. Deutscher Soldatenfriedhof Pierrepont ligt aan de rand van het Bois du Fayel aan de noordwestkant van het op een heuveltop gebouwde dorpje.

3017 Duitsers en 4 Oostenrijk-Hongaarse bondgenoten liggen hier begraven.

Het centrale monument van Deutscher Soldatenfriedhof Pierrepont, met de leeuw in ruste er bovenop. Het monument was er al tijdens de oorlog, toen hier een lazaret in het dorp was gevestigd.

Veel van de gesneuvelde Duitse soldaten waren van het »Sturm-Bataillons Nr. 5 (Rohr)«, die in de augustusdagen van 1914 vielen. Maar ook Verdun werd leverancier, zowel in 1916 als 1917.

1933 doden liggen in Kameradengraven, 1737 hiervan werden niet geïdentificeerd. De soldaten kwamen uit Westpreußen, Posen, Schlesien, Brandenburg, Württemberg, Ostpreußen, Sachsen, Westfalen, Hessen, Bayern en Baden.

Achteraan Deutscher Soldatenfriedhof Pierrepont staat een monument uit de oorlogstijd met Duitse inscripties.

Voorbeeld van de inscripties op het monument van Deutscher Soldatenfriedhof Pierrepont. Rechts een oorspronkelijke grafsteen met de bekende kolenkithelm, die bij Verdun voor het eerst werd gebruikt.

Tegen de achterwand van de cimetiere van Pierrepont is een onopvallende steen te vinden die de Belgische gedeporteerden herdenkt.

De tekst op het verweerde monument luidt: " A la mémoire des Déportés Belges Morts pendant

la Guerre 1914-1918 - Concession à perpétuité offerte par la commune de Pierrepont ". Op de militaire begraafplaats liggen 141 Belgische graven van gedeporteerde burgers, die stierven in 1917-1918. Oorspronkelijk werden ze begraven op de begraafplaatsen van Piennes, Bouligny, Longuyon, La Mourières, maar in 1924 werden ze herbegraven in Pierrepont.

Informatiepaneel in Pierrepont.

Nécropole nationale de Pierrepont, ten westen van het dorp op de hoogten boven de rivier la Crusnes, bevat 703 Franse, 141 Belgische, 2 Britse, 1 Roemeens en 493 Russische graven uit de Grote Oorlog. De Russen waren krijgsgevangenen die oorspronkelijk begraven werden in dorpjes zoals Piennes, Longwy-Haut, Longuyon, Dombras, Spincourt, Billy en Villerupt.

Op de foto een van de twee ossuaires…

….en het andere.

 

De burgemeester van Pierrepont miste na de oorlog een monument op de Nėcropole, terwijl de Duitse begraafplaats een imposant herdenkingsgebouw had. Hij besloot er een te laten plaatsen op de Franse begraafplaats. Het ontwerp werd al snel gevonden in de vorm van een stenen toren met een hoogte van meer dan 30 meter. Een schoorsteen van de voormalige lakenfabriek van Pierrepont - eigendom van de familie Seillières, voldeed prima. In 1928 werd een comité opgericht. Het bedrijf Bontemps d'Harville ontmantelde de toren en bouwde deze weer op op de Nėcropole. Op 19 september 1932 werd het bouwwerk door de plaatsvervanger van Meurthe-et-Moselle, Désiré Ferry, voormalig minister, ingehuldigd. Het is het werk van architect Maillard.

 

De onderdelen van de 42me division, opgesomd op een plaque aan de toren.

Britse graven op Nėcropole nationale de Pierrepont. Het betreft vermoedelijk ziek geworden krijgsgevangenen.

Informatiepaneel op Nėcropole nationale de Pierrepont.

Graf van een Belgische gedeporteerde op Nėcropole nationale de Pierrepont. Rechts een klassiek verwijsbord naar de Nėcropole in Pierrepont.

Het kerkhofje van Église Saint Rémy in Saint Pierrevillers, ten zuiden van Pierrepont, bevat enkele opvallende massagraven.

Het eerste graf is de rustplaats van 12 Fransen, die allen vielen tussen 26 en 30 augustus 1914 tijdens de slag om de grenzen in deze regio.

Het opschrift van het tweede graf luidt: "Ici reposent 7 Français et 25 Allemands inconnus"

Informatiepaneel in het nietige dorpje Ollières, wat de geschiedenis van een Duits monument beschrijft.

Het monument staat in het open veld bij de wasplaats aan de stroom Maupré en herdenkt de gevechten bij Ollières van 27/08/1914.

Het opschrift luidt:  "Hier ruhen Deutsche und Französ Helden - Sie starben für ihr Vaterland am 27/08/1914 - Errichtet vom Pferde Depot 121 Inf Div - 1/4/16 "-

 

-V-

Terug naar top