Argonne in beeld (21)
Van Rouvrois-sur-Othain via Arrancy sur Crusne naar Longuyon

 

Klik op de foto voor een vergroting

in de Église Saint-Félix in Rouvrois-sur-Othain bevindt zich ook een kerkvenster wat naar de Grande Guerre verwijst. De offers van de oorlog liggen aan het altaar. Een geestelijke draagt hun lot op aan de hemelse vader.

Geen van beide namen komt voor op het plaatselijke monument.

Arrancy en omgeving werd op 23 e 24 augustus 1914 door de Duitse troepen veroverd ten koste van meer dan 700 doden. Informatiepanelen vertellen het verhaal.

Op de hoogte ten westen van Arrancy staat dit eenvoudige monument voor gesneuvelde officieren en manschappen van het 46me RA onder leiding van kolonel Richard.

Het monument op een locatie die op de kaarten croix l’Allemand wordt genoemd maar in de geschiedenisboekjes cote 279 heet. Bij de cimetiere staat ook een Infomatiepaneel.

Meer dan 250 Franse soldaten werden na de slag begraven op de plaatselijke cimetiere.

Het achterste en hoogste deel van de cimetiere is een verzorgde carré militaire, waar ook een vlag en het dorpsmonument een plek kregen.

Overzicht van de carré militaire op de cimetiere van Arrancy

Sfeerbeeld op de carré militaire op de cimetiere van Arrancy.

Twee sfeerbeelden op de carré militaire op de cimetiere van Arrancy van het dorpsmonument en de vermelding die het dorp kreeg vanwege de dramatische dagen in augustus 1914

De ingang met de opvallende klok van de Église Saint-Maurice, en het monument met de doden van het dorp.

Een paneel met herinneringen, waaronder emaille gedenkplaatjes van gesneuvelde inwoners, is in een nis opgehangen.

De indrukwekkende piëta in Église Saint-Maurice van Arrancy sur Crusne, met het doorboorde hart met zwaarden.

Op het beeld wordt Toribio Suttor herdacht die tijdens de oorlogshandelingen op 24 augustus 1914 verdween. Hortensio Manuel Maria De Los Dolores Rosario Del Carmen Lucio Félicien José Toribio Suttor, zoals zijn volledige naam luidde, was korporaal bij het 54e R.I. en sneuvelde in Longuyon.

Kerkvenster in Église Saint-Maurice van Arrancy sur Crusne voor Auguste Rouyer, Sergeant Foerier bij het 18e B.C.P.. Hij sneuvelde bij La Harazée in de Argonne. Rechts de pietà.

Het interieur van de Église Saint-Maurice van Arrancy sur Crusne.

De gevechten rond Arrancy van 23 en 24 augustus 1914 waren verspreid over de regio en speelden zich ook op de hoogvlakte ten zuiden van Longuyon af. Een eenzame bomengroep camoufleert een oud Duits monument.

Het beschadigde monument vermeldt zowel Duitse als Franse doden. De “24” van de datum is goed leesbaar.

De bijzondere locatie van het monument mag uit de foto Rechts blijken.

Ten noorden van het fraai gelegen Longuyon liggen verschillende begraafplaatsen tegen de hellingen. Bovenaan ligt de imposant aangelegde Soldatenfriedhof Longuyon. Beneden naast de civiele begraafplaats is een cimetiere militaire aangelegd. Rechts een monument voor het 49e BCP.

De teksten luiden:

"Aux héros de la grande Guerre le 9e bataillon reconnaissant"

Het massagraf op de cimetiere militaire de Longuyon bevat:

 
Gesneuvelden van de de gevechten van 23 en 24 augustus 1914:

Blik op de stad over de graven van augustus en september 1914.

 

-V-

Terug naar top