Argonne in beeld(2)
Van Varennes via de Butte de Vauquois naar Montfaucon.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Vlak buiten Varennes ligt het Memorial to the Men of the state of Missouri, een relatief bescheiden  lady liberty aan een B-weg.  Het Missouri monument is gewijd aan de mannen van Missouri die hun leven gaven in de grote oorlog. Het is gelegen aan een splitsing ten zuiden van het dorp Cheppy. Het bestaat uit een stenen sokkel met een bronzen "Engel van de Overwinning" figuur op de top. It was erected in 1922 by the State of Missouri. Het werd in 1922 opgericht door de staat Missouri.

Iets ten zuidoosten van Varennes ligt opnieuw een Butte waar jarenlang om gevochten is; de Butte de Vauquois.

De Butte de Vauquois is een van de best bewaarde en meest indrukwekkende " levende" monumenten van het westelijk front.

De van een handgranaat voorziene wachtpost op het monument staat voor een van de tientallen tunnelingangen van de Butte.

Door vrijwilligers gerestaureerde loopgraaf op de top van de Butte. Onder de grond speelde zich het leeuwendeel van de gevechten af.

Het ondermijnen van elkaars stellingen via 15 km gangen binnen in de Butte liet het oude dorp Vauquois voorgoed verdwijnen. De toren op de foto is het monument. 

Asperges, waar dikke lagen prikkeldraad omheen werden gebonden; een imposante barriŔre richting de vijandelijke loopgraaf.

Een van de keurig gerestaureerde loopgraven in de 2e linie

De Butte is vergeven van ingangen, versterkingen, loopgraven en tunnels. De linies lagen vaak niet verder dan enkele tientallen meters van elkaar (De noordkant van de top Duits, de zuidkant na 1915 Frans) en zijn nog altijd te bezichtigen. 

 Herstelde loopgraaf op de Butte.

Authentieke (Duitse) loopgraaf. De Duitsers bouwden stevige, vaak van steen en beton voorziene stellingen.

Een van de ontelbare ingangen naar het binnenste van de Butte. Veel ingangen zijn keurig hersteld en worden onderhouden door een actieve groep vrijwilligers.

Zicht vanuit een van de dug-outs.

Aan Franse zijde is een deel van het gebruikte smalspoor intact gebleven. Bij de toegang zijn enkele onderstellen te bezichtigen.

Overzicht vanaf de top van de Butte, met een herstelde Duitse loopgraaf. De Franse linie lag vlak achter het monument.

Enkele gebouwen van het oude dorp zoals de kerk en het gemeentehuis worden met bordjes aangegeven.

Een van de tunnelingangen aan Franse kant. 

Overzicht van de top van de Butte, met het oude dorp Vauquois ingetekend. In blauw de Duitse linies, in grijs de Franse. 

Aan de voet van de Butte staan 2 monumentjes bij de trap naar boven.

De 10e DI wordt op het eerste monumentje geroemd voor haar volharding onder intens vuur.

Op het tweede monumentje wordt Henri Collignon herdacht door zijn broers. Collignon nam vrijwillig dienst op zijn 58ste om op 16 maart 1915 te sneuvelen op de Butte de Vauquois.

Iets verder het dorp in staat deze steen voor het 46me RI, dat in februari 1915 het inmiddels vernielde dorp verdedigde.

Het insigne van het 46me RI siert prominent het monumentje.

Monument op een voormalig blockhaus voor 6 compagnieŰn van het 69me RI die tijdens de slag om Verdun vrijwel van de kaart verdwenen.

Ook de Amerikanen worden op de plaque herdacht. Zij namen de linie vanaf september 1918 over.

Monument voor korporaal Delpech, die op deze plek, vlak bij Montfaucon sneuvelde op 2 september 1914, getroffen door een Duitse granaat.

Het monument is opgenomen in een 1914-route door de streek, en bevindt zich tegelijk in de route van de Amerikaanse opmars van herfst 1918.

Uitzicht op de kerkru´ne vanaf de Memorial Tower op de top van de Butte de Montfaušon. De ruim 60 meter hoge zuil memoreert de Amerikaanse verovering van de gefortificeerde heuvel.

De toren is gebouwd tussen de Duitse blockhńuser en versterkingen. De figuur op de top is een " lady liberty". 

Vanaf het uitzichtplatform zijn verwijzingen naar belangrijke plaatsen aangebracht. Verdun is hemelsbreed 20 km naar het oosten.

Entree van de toren, met de slagvelden aan weerszijden gegraveerd en een oprichtingstekst in de vloer

 

-V-

Terug naar top