Argonne in beeld (19)
Van Romagne sous Montfaucon via Cunel, Brieulles sur Meuse, Lion Devant Dun en Marville naar Petit Failly

 

Klik op de foto voor een vergroting

Romagne sous Montfaucon heeft haar naam gegeven aan de Amerikaanse begraafplaats ten oosten van het dorpje. De banden met de Amerikanen zijn innig, getuige de versierselen in de straten.

De église Saint Michel van Romagne sous Montfaucon bevat een bijzonder kerkvenster.

Informatiepaneel bij de kerk Saint Michel in Romagne sous Montfaucon. Het dorp kreeg zoals vele dorpen in de oorlogszone het Croix de Guerre.

Het interieur van de kerk Saint Michel in Romagne sous Montfaucon.

Het moderne kerkvenster in de kerk Saint Michel in Romagne sous Montfaucon toont een gesneuveld poilu, gewikkeld in een Franse driekleur aan de voet van het kruis van Jezus. De artillerie ontbreekt niet.

Dronefilm van de Amerikaanse militaire begraafplaats in Romagne-sous-Montfaucon. Hier liggen 14.246 militairen die zijn gesneuveld gedurende de Eerste Wereldoorlog in Noordwest Frankrijk. Het is de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats in Europa. Het terrein van het kerkhof ligt in de oude frontlinie van het Meuse-Argonne-offensief dat zich afspeelde tussen 26 september en 11 november 1918. Het stuk grond werd op 14 oktober 1918 in gebruik genomen als begraafplaats nadat het net daarvoor was ingenomen door de Amerikaanse 32ste infanteriedivisie. Het terrein werd door de Franse regering in permanente bruikleen gegeven aan de VS.

Cunel, een dorpje ten oosten van de Amerikaanse begraafplaats, heeft een imposant monument tegen haar kerkmuur.

Luitenant Fiske uit Boston raakte in augustus 1918 gewond bij Fismes en stierf in een hospitaal in Parijs.
Luitenant Clark was piloot bij de USNRF, en werd in 1917 benoemd tot Marine vlieger # 196. Hij werd gedood toen zijn H-1-watervliegtuig neerstortte in de haven van Brest, Frankrijk.
Aaron Davis Weld, 1st Lieutenant bij de 7th Infantry van de 3rd Division USA, werd geboren in Boston in 1896, en sneuvelde op 11oktober 1918.

Welk verband er is om deze drie Amerikanen samen te eren op een kerkje bij de Maas is onduidelijk.

Het zeer fraaie dorpsmonument van Cunel.

Eenzaam Brits graf op de Nėcropole Nationale de Brieulles sur Meuse voor sergeant Stowell. Hij stierf aan tuberculose in krijgsgevangenschap.

Toegangsplaque van Nėcropole Nationale d Brieulles sur Meuse.

Belgisch graf op Nėcropole Nationale d Brieulles sur Meuse

117 Roemenen, die vanaf september 1916 meestreden aan geallieerde kant, liggen op Nėcropole Nationale d Brieulles sur Meuse begraven.

Informatiepaneel op Nėcropole Nationale d Brieulles sur Meuse.

Onderhoud aan Renault FT tanks; een aardige foto op het informatiepaneel.

Het interieur van de Église Saint-Germain in Lion Devant Dun.

Het kerkvenster in de Église Saint-Germain in Lion Devant Dun toont gevechten en loopgraven rond het dorp, explosies, gewonden en de heilige maagd als beschermheilige.

Église Saint Hilaire in Marville.

Het interieur van de Église Saint Hilaire in Marville.

Altaar met plaque voor Bernard d’Halewyn in Église Saint Hilaire in Marville. Halewyn kwam uit Nogent le Rotrou, tussen le Mans en Parijs.

Plaque op het dorpsmonument van Marville. Gememoreerd wordt de eerste cavalerieaanval van de oorlog op 10 augustus 1914 door de Dragonders onder bevel van generaal de l’Espee. Drie eenheden van de 24e dragonders, onder bevel van kolonel Geoffroy galopperen bij de aanval op het bois Lagrange. Ze werden neergemaaid.

het dorpsmonument van Marville (L) en een informatiepaneel over de slag om Marville.

In Petit Failly liggen enkele van de Dragonders begraven die aan de charge van 10 augustus meededen.

Opnamen van de tombe van de Dragonders (Dragons) van het 24e eskader op de cimetiere van Petit Failly, enkele kilometers ten zuidoosten van Marville. 

 

-V-

Terug naar top