Argonne in beeld (18)
Van Olizy via Nepvant, Stenay, Mont Devant Sassey, Doulcon en Aincreville, naar Banthéville

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op 26 augustus 1914 nemen de Duitse invallers na onverwacht verzet, wraak op de lokale bevolking van het nietige Olizy.

17 dorpelingen worden vermoord. Een bescheiden monument, waarop ook de meidagen van 1940 worden herdacht, en naambordjes erachter gedenken de zoveelste moordpartij sinds de start van de oorlogshandelingen op 3 augustus.

Naast de deur van het kerkje van Nepvant, een dorp ten noordoosten van Stenay, herinnert een eenvoudige marmeren plaquette dat op 5 november 1918 de 23-jarige Amerikaanse luitenant Karl Groff West die door de Duitsers werd neergeschoten met zijn vliegtuig.

Karl Groff West werd geboren op 27 november 1895 in Danville, PA, de zoon van Mr. and Mrs. I. D. West.
Op 5 november, zes dagen voordat de wapenstilstand in werking trad, werd een groep van acht vliegtuigen, waaronder die van Lt. West, naar een bombardement gestuurd, ver achter de vijandelijke linies. Voordat ze het doel bereikten werden ze aangevallen door Duitse vliegtuigen, maar konden hun vlucht op de stad Monzin voortzetten. Op dit punt vielen nog zes Duitsers aan en het vliegtuig van West stortte neer. Het vliegtuig met Lt. West en zijn waarnemer werd voor het laatst gezien in vlammen, nadat het neerstortte. Luitenant West en zijn waarnemer ontvingen individuele citaten.

Stenay, het stadsmonument (L) en de Léglise Saint-Grégoire.

In de Église Saint-Grégoire is een plaque te vinden voor monseigneur Mangin, geen familie van de beroemde generaal. Mangin werd door de Duitsers gegijzeld als onderdeel van het Duitse protocol om de gezagdragers gevangen te nemen als stok achter de deur. Mangin overleefde dit niet.

Het interieur van de Léglise Saint-Grégoire.

De lange lijst slachtoffers uit Stenay hangt in een hoek van de Léglise Saint-Grégoire.

Een bijzondere tombe ligt bij de kerk van het kleine Wiseppe, even ten zuiden van Stenay. De slachtoffers uit het dorp zijn er begraven. De tombe is onder meer voorzien van een casque Adrian.

Het kerkje van Wiseppe (L), en het informatiepaneel aan de kerk van Mont-Devant-Sassey. De twee veldslagen van Montigny-devant-Sassey en Mont-devant-Sassey behoren tot de meest gewelddadige van het begin van de oorlog, met als inzet de passage van de Maas.

In de bossen ten noorden van Mont-devant-Sassey is een Duits monument te vinden voor 23 Duitse en 22 Franse soldaten die hier het leven lieten tijdens de augustusdagen van 1914.

Plaque, opgedragen aan de pupillen en instructeurs van de militaire scherm- en sportschool van Joinville, die met de 124me RI meevochten.

De gravering spreekt voor zich; Vrede zij met hen. De individuele steen voor Paul Rapp staat een paar meter verderop.

Het dorpsmonument van Sassey sur Meuse.(L) Op het kerkhof van Milly sur Bradon zijn vier soldaten begraven in een zogenaamd carré militaire, waaronder Georges Mangin, geboren in Milly.

De carré militaire in Milly sur Bradon.

De toegang tot de cimetiere van Milly sur Bradon.

Informatiepaneel over de oorlog in Doulcon, op de westoever van de Maas ten westen van Dun sur Meuse.

De kerk Saint Pierre van Doulcon bevat een prachtig kerkvenster.

Het interieur van de kerk Saint Pierre in Doulcon.

In de kerk van Doulcon herdenkt een glas-in-loodraam het martelaarschap van de 5 leden van de familie Mermier, levend verbrand in de kelder van hun huis.

Soldatenfiguur op het venster van de familie Mermier.

In Aincreville, enkele kilometers westwaarts, is op het plaatselijke monument een inscriptie te vinden voor de Amerikanen die het dorp destijds bevrijdden, en meer specifiek kapitein Harris.

Captain Charles Dashiell Harris werd gedood op 20 oktober 1918 nabij Aincreville, Frankrijk, 20 jaar oud.   Harris werd geboren op 25 januari 1897 in Fort Niagara, New York. Hij werd dood verklaard tijdens het offensief van de Maas-Argonne, 20 oktober 1918, in het bos van Clairs Chênes, in Cléry-le-Grand. In werkelijkheid raakt hij ernstig gewond en stierf hij terwijl hij werd overgebracht naar Aincreville.

Op de cimetiere van Banthéville, even ten noorden van de Amerikaanse begraafplaats in Romagne, is het graf van 6 dorpsgenoten te vinden die door de Duitsers op 9 september 1914 werden vermoord.

De toegang tot de cimetiere van Banthéville.

 

-V-

Terug naar top