Argonne in beeld(16)
Van Montmédy via Létanne, Beaumont en Argon, Cesse, Luzy st. Martin, Moulins st.Hubert en Mouzon naar Remilly-Aillicourt

 

Klik op de foto voor een vergroting

Montmédy, de citadel. Links naast de poort bevindt zich de plaque (zie 15)

De kleine begraafplaats op de Citadel bevat dit graf voor 34 Duitse en 16 Franse soldaten die in 1915 sneuvelden.

Twee ossuaires flankeren het zilveren kruis op de citadel; een voor Fransen, een voor Duitsers.

Aanwijzing op het toegangshek van de kleine Cimetière.

Létanne heeft op haar kleine begraafplaats een unieke plot: graven uit de drie oorlogen (1870-1914-1940) staan om het eenvoudige dorpsmonumentje. Het uit het beeld halen van de blinde bezoeker ging me te ver.

Het graf van Louis Gibou, Chasseur - 18e B.C.P.

Langs de D4 richting Beaumont en Argonne vinden we de sporen terug van de 2nd US ID in de vorm van de karakteristiek keien. De plaque is lang verdwenen.

Aan de D30 ten zuiden van Cesse staat dit mooie monument voor de 87 Brigade d’Infanterie en het 42me RAC.

De Franse eenheden waren bij aanvang van de oorlog gelegerd in Stenay en hielden de oprukkende Duitsers op 27 augustus 1914 hier aan de Maas enige tijd tegen.

Luzy st. Martin. Dit grote Duitse monument is opgericht in 1914, toen de kroonprins zijn hoofdkwartier al in Stenay had. Herdacht worden de hevige gevechten om het dorp en de Maasovergang tussen 26 en 28 augustus 1914.

De plek is vanuit het dorp aangegeven met bordjes, en de weg erheen is geasfalteerd. Bij het grote monument bevinden zich ook nog wat bankjes, vanwaar men het prachtige uitzicht over Luzy en de omgeving kan bekijken.

Gerestaureerde grafsteen op een van de nu lege ossuaires bij het Duitse monument.

De lijken van zowel de Franse als de Duitse soldaten werden begraven in enkele massagraven.
De lichamen zijn inmiddels weggehaald en begraven in Brieulles; de monumenten zijn er nog (oorspronkelijk bevonden zich in Luzy ook nog drie andere Franse en Duitse begraafplaatsen, maar deze zijn compleet geruimd).

De tekst op een van de overgebleven Duitse grafstenen refereert naar 18 Duitse en 22 Franse doden die vielen tijdens de slag om Luzy.

Gerestaureerd monument in het bos op de heuveltop achter het Duitse monument voor het 22me RIC, dat een uitval richting Luzy St. Martin deed op 27 augustus 1914- om 6 uur s ’morgens.

De schitterende Duitse begraafplaats in het bos achter het Duitse monument. De strijd om de Maasovergang kostte zo’n 2000 soldaten het leven.

Prachtig detail aan het hek van de voormalige begraafplaats.

In de cirkelvormige ruimte die eens een massagraf was, hangen een aantal gegraveerde stenen met bijzonderheden en passende teksten.

Het uitstekend gerenoveerde landschap van de slag en het informatiebord met wetenswaardigheden over de augustusdagen van 1914.

Prachtige voorstelling met de blik oostwaarts van de slag om Luzy st. Martin.

In de velden ten westen van Moulins st.Hubert ligt langs een niet langer in gebruik zijnd pad een van de keien die de route van de 2nd US ID aangeven. Het is nauwelijks een meer identificeerbaar monument.

Ten westen van Moulins st.Hubert langs de D964 staan twee monumentjes die de uiterste grens van de Amerikaanse opmars aangeven op 11 november 1918.

Monument voor het 5th US Corps ter nagedachtenis aan de wapenstilstand. De tegel memoreert de gebeurtenis op 11 november 2001.

Luttele meters verderop is een kei voor de 2nd US ID beschadigd maar herkenbaar.

De tegel voor het monumentje voor het 5th US Corps.

Enkele kilometers ten zuiden van Mouzon aan de Maas ligt een volgende kei voor de 2nd US ID in de berm van de weg. Ook dit exemplaar ligt op de uiterste marsroute van 11 november 1918 en ook deze kan een verfje gebruiken.

De kei op een mistige morgen in november 2014.

Het dorpsmonument van Remilly-Aillicourt.

Voor het monument staat een plaque voor het 21me Bataillon van het 95me RI. Dit Bataillon was in het dorp gelegerd ten tijde van de eerste oorlogsweken.

Cimetière militaire de Noyers Pont Maugis, telt 528 graven en 1200 gesneuvelden, begraven in ossuaires. Vrijwel alle slachtoffers vielen tijdens de Maas passage van het Duitse leger op

26, 27 en 28 augustus 1914. Le colonel Marolles meurt le 27 août, ses dernières paroles furent : "Je meurs content, mes soldats sont des braves". Kolonel Marollen stierf op 27 augustus, zijn laatste woorden waren: ". Ik sterf gelukkig, mijn soldaten zijn moedig"

 

-V-

Terug naar top