Argonne in beeld(15)
Van Mangiennes via Petit Xivry, Charenzy Vezin en Marville naar Montmédy.

 

Klik op de foto voor een vergroting

De kerk van Mangiennes aan de D128.

In de kerk geeft dit schitterende venster een Franse aanval weer vanuit een loopgraaf. Het tafereel ziet niet toe op de slag bij Mangiennes op 10 augustus 1914. Daarvoor zijn uitrusting en omgeving niet passend.

Het venster in twee foto’s gevat. De mate van detail is prachtig. Wie de officier is met de medaille vertelt de geschiedenis niet.

Interieur van de kerk van Mangiennes.

Informatiepaneel naast de kerk van Mangiennes over de slag op 9 en 10 augustus 1914.

Verwijsbord naar Deutsche Soldatenfriedhof Mangiennes aan de D16.

3589 graven telt Deutsche Soldatenfriedhof Mangiennes, waaronder 1 Oostenrijker.

Overal op Deutsche Soldatenfriedhof Mangiennes zijn nog originele grafstenen te vinden in vele vormen.

Nog 2 voorbeelden van oude Duitse grafstenen op Deutsche Soldatenfriedhof Mangiennes. De gesneuvelden kwamen oorspronkelijk uit Oost- en West-Pruisen, Brandenburg, Silezië, Saksen, Thüringen, Hessen, Hannover, Westfalen, Baden, Württemberg, Beieren, Lotharingen en de Elzas.

Deutsche Soldatenfriedhof Mangiennes, oude en nieuwe grafstenen.

De plaatselijke begraafplaats van Mangiennes bevat 1 militair graf van kapitein Isnard die in het 130me RI diende en op 10 augustus 1914 sneuvelde.

Petit Xivry, slechts enkele kilometers van de Belgisch-Franse grens, was de plaats van de eerste schermutselingen tussen Duitse en Franse troepen.

Langs een flauw omhooglopend pad ligt op een heuvel ten oosten van het dorpje een voormalige begraafplaats voor 57 Duitsers en 91 Fransen, die hier op 24 augustus 1914 sneuvelden.

De gevechten rond het dorp waren een direct uitvloeisel van de slag om Longwy, even verderop aan de Belgisch-Franse grens.

Verwijzing naar Deutsche Soldatenfriedhof Charenzy Vezin

Deutsche Soldatenfriedhof Charenzy Vezin is een van de charmantste en meest opvallende begraafplaatsen in de regio. 55 Duitsers en 14 Fransen hebben hier hun laatste rustplaats. Vanaf 1914 is de plot in gebruik en het heeft de forse reorganisaties overleefd door de inzet van de lokale bevolking.

Een schitterende zerk met Duitse afbeeldingen staat centraal binnen de ommuurde plot.

Op de muren staan indrukwekkende kruizen die de wacht lijken te houden op Deutsche Soldatenfriedhof Charenzy Vezin

Karakteristiek plaatje op Deutsche Soldatenfriedhof Charenzy Vezin. Franse graven uit 1914.

Luitenant Jeannin sneuvelde al op 26 augustus 1914.

Aan de N43 bij Marville staat een oud Duits monument uit 1917. De teksten zijn vervaagd en het monument is een bouwval.

Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de vliegenier Walter Höhndorf, die op 5 september 1917 crashte in een experimenteel gevechtsvliegtuig.

Duidelijk waarneembaar is nog wel de Icarus-figuur.

De burgerbegraafplaats van Montmédy aan de D643. Een Frans en Duits massagraf onder een Duits christuskruis staan centraal op de begraafplaats.

Het Franse ossuaire. 329 Duitse oorlogsslachtoffers 80 Franse oorlogsslachtoffers zijn hier in totaal begraven.

Het Duitse opschrift op de voet van het Christusbeeld.

Op de achterzijde is een voorstelling te vinden van twee figuren die een kruis, voorzien van Duitse stahlhelm vasthouden. (uitvergroting niet beschikbaar)

Deutsche Soldatenfriedhof Montmédy bevat 2464 graven, waaronder 43 Oostenrijkers, Belgen, Italianen, Russen1. Gemeindefriedhof der Oberstadt (Festungsbereich)69 deutsche Kriegstote18 französische Kriegstote21 russische Kriegstote en4 belgische Kriegstote 4 britische Kriegstote155 französische Kriegstote 36 italienische Kriegstote168 russische Kriegstote 4 Britse oorlogsdoden.Die Stadt und Festung Montmédy wurde Ende August 1914 von den Deutschen kampflos besetzt.

Duits monumentje op Deutsche Soldatenfriedhof Montmédy met de gravering: “Und wer den Tod im Heiligen kampfe fand ruht auch in Fremder Erde im Vaterland”

Belgisch graf op Deutsche Soldatenfriedhof Montmédy

4 Britse graven uit de Grote Oorlog staan midden op Deutsche Soldatenfriedhof Montmédy

Het grote monument voor de stad Montmédy met namenlijsten en enkele taferelen aan de rivier de Chiers.

Een van de taferelen toont de wereld van doden en gewonden. De figuren dragen uniformen van na 1915.

De grote citadel van Montmédy, te bezoeken via de smalle brug.
De citadel van Montmédy is één van de belangrijkste bouwwerken in het noordoosten van Frankrijk. Ze is in 1545 gebouwd onder het bewind van Keizer Karel V (Charles Quint). Op een vooruitstekende rots ligt de citadel meer dan 100 meter hoger dan de lage stad. Vroeger hoorde het bouwwerk bij het Spaanse deel van de Nederlanden. In 1657 werd de citadel bestormd door de legertroepen van Lodewijk XIV en werd in 1659 Frans bezit (Verdrag van de Pyreneeën). In de 17e eeuw heeft Vauban de vestingmuren veranderd, de kazernes opgericht, de grachten gegraven en de stadsgordel volgens de verdedigingsprincipes aangelegd. Na 1870 heeft Séré de Rivières de kazematten verbouwd om veel meer militairen in de citadel te kunnen huisvesten. Ondanks de twee Wereldoorlogen is de citadel goed bewaard gebleven.
Het is mogelijk om de imposante citadel te verkennen met een audiogids van het departement: de wizzitor. Het wandelcircuit laat de bezoeker de uitzichten bewonderen vanaf dit strategische punt en het bouwwerk van Keizer Karel V, Vauban en Séré de Rivières begrijpen.

 

Direct door de hoofdpoort rechts hangt een bescheiden plaque met een verwijzing naar de augustusdagen van 1914. Rond de Citadel zelf is weinig gebeurd, een korte Duitse belegering was voldoende om de stad in te nemen.

 

-V-

Terug naar top