Argonne in beeld(14)
van Louppy sur Loison via Remoiville, Jametz, Lissey, Peuvillers, Gibercy en Merles sur Loison naar Mangiennes

 

Klik op de foto voor een vergroting

De zerk van de 5th US ID staat aan de D110 ten noorden van Louppy sur Loison. De tekst is nauwelijks meer leesbaar maar verwijst naar het verste punt in de opmars van de divisie op het tijdstip van de wapenstilstand.

Ten oosten van Remoiville gaat die uiterste lijn van 11 november 1918 verder met nog een zerk van de 5th US ID op een talud net buiten het dorp. Voor het monument staat een Amerikaanse adelaar met verwijzing naar de datum en de divisie. Een huls van een artilleriegranaat maakt het plaatje af.

Het memoreert de passage van de rivier de Loison bij het dorp.

Naast het monument is een stukje huisvlijt te vinden. Een Amerikaanse en een Franse soldaat schudden elkaar de hand op 11 november 1918. Het tafereeltje speelt zich af boven een huiselijk beeld van een hond en een vat.

Jametz, langs de D69. Op de kruising met de D905 staat een zerk van de 5th US ID met opnieuw een verwijzing naar de uiterste lijn die de Amerikanen bezetten op 11 november 1918.

Zerk van de 5th US ID langs de D905 ten noorden van Damvillers. De zerk is ernstig in verval.

Aan de rode diamant is nog zichtbaar welke geschiedenis de zerk draagt.

Deutsche Soldatenfriedhof Lissey ligt wat verborgen in het Bois de Lissey maar is een bezoek waard.

Deutsche Soldatenfriedhof Lissey werd in 1917 aangelegd in de buurt van een groot ziekenhuis.
Kameraden uit Oldenburg, Ostfriesland, Hannover, Thüringen, Saksen, Beieren en Württemberg zijn op de begraafplaats begraven. 822 graven zijn op
Deutsche Soldatenfriedhof Lissey te vinden.

Deutsche Soldatenfriedhof Lissey heeft een prachtige roodsstenen kapel met als opschrift “hier ruhen Deutsche soldaten”.

In de kapel is een reeks stenen platen opgehangen met de namen van de gesneuvelden.

Een engelenfiguur houdt de wacht boven de toegangsdeur.

De opstelling van de grafstenen is op Deutsche Soldatenfriedhof Lissey speels en soms wat ongeorganiseerd.

Deutsche Soldatenfriedhof Peuvillers, aangegeven langs de D905.

De prachtig gelegen Deutsche Soldatenfriedhof Peuvillers is verstopt in het groen vlak bij de kerk van het dorp. 967 graven van soldaten uit Saksen, Thüringen, Westfalen, Hessen, Pommeren, Silezië, West-Pruisen, Württemberg en Lotharingen liggen hier onder de bomen.

Deutsche Soldatenfriedhof Peuvillers.

Langs de D125 staat een opvallende constructie, gebouwd door de Duitse bezetter. Het ziet er uit als een wegafzetting.

In Gibercy, ten zuiden van Damvillers, is een bron te vinden die de Duitsers tijdens de oorlog gebruikten.

Verwijzing naar Deutsche Soldatenfriedhof Damvillers

Graf van Johannes Serba en Georg Ehlers, nog altijd bezocht.

Het centrale monumentje op Deutsche Soldatenfriedhof Damvillers werd door het 48ste Res. Feld. Laz. Opgericht. De tekst luidt: “Den hier ruhenden tapfere Krieger zum gedächtnis”

Deutsche Soldatenfriedhof Damvillers bevat 1.113 Duitse gesneuvelden, waaronder 4 Oostenrijks-Hongaars, die tijdens de Amerikaanse aanval van herfst 1918 aan het Duitse leger waren toegevoegd. Nach Anlaufen des deutschen Angriffs - die Ausgangsstellungen befanden sich nur wenige Kilometer südlich Damvillers - etablierten sich eine größere Zahl von Nachschubeinrichtungen von Stäben und Lazaretten in dem Ort.

Verwijzing naar Deutsche Soldatenfriedhof Merles sur Loison.

Soldatenfriedhof Merles sur Loison. 1499 gesneuvelden vonden hier de laatste rustplaats, vrijwel allemaal van de 21ste en 25ste Infanteriedivisie. Der deutsche Soldatenfriedhof Merles wurde Ende August 1914 von der eigenen Truppe nach den Vormarschkämpfen, die auch dieses Gebiet in Mitleidenschaft zogen, angelegt.

Het centrale monumentje op Deutsche Soldatenfriedhof Merles sur Loison. De tekst luidt:

“und wer den Tod im heiligen Kampfe fand ruht ach in fremder Erde im Vaterland”

Deutsche Soldatenfriedhof Merles sur Loison.

Een kleiner monumentje leunt tegen de burgerbegraaplaats. De tekst luidt: “unsere Kameraden in treuem dankbarem gedenken Offizierkorps R.J.R.87”.

De tekst op een eenvoudig monumentje ten zuiden van Mangiennes. Het gedenkt de eerste slag op Franse bodem met de Duitse aanvallers.

De hoofdmoot van de Duitse aanval werd opgevangen door het 130me RI. Een beroemde naam die hier al opdook was de toenmalige kolonel Mangin. De Fransen hielden stand doordat het 120me RI en met name haar artillerie ingreep.

De slag om Mangiennes is de historie ingegaan als een klein maar belangrijk wapenfeit. De eerste slag op Franse bodem werd niet verloren. Er zouden er vele volgen.

 

-V-

Terug naar top