Argonne in beeld(11)
van Brieulles sur Meuse via Liny devant Dun naar Dun sur Meuse

 

Klik op de foto voor een vergroting

Op Nécropole Nationale de Brieulles sur Meuse liggen 35 Belgen begraven.

Informatiebord van Nécropole Nationale de Brieulles sur Meuse

Verwijzing naar Nécropole Nationale de Brieulles sur Meuse en de feestzaal.

Deutsche Soldatenfriedhof Brieulles sur Meuse.

 

Er rusten militairen uit Mecklenburg, Baden, Beieren, Württemberg, Hessen, Saksen, Oost-Friesland, Oldenburg, Schleswig-Holstein, Thüringen, Westfalen en de Elzas. 11281 doden telt dit veld: 5956 individuele graven en 5325 in massagraven.

5th US ID monument in Brieulles sur Meuse, waar de divisie een brug over de Maas sloeg een week voor de wapenstilstand.

Het plaatje dat de actie richting de Maas beschrijft.

5th US DI monument bij Vilosnes Haraumont langs de D964.

Het monument gedenkt de succesvolle constructie van een brug over de Maas.

5th US ID monumentje bij Brieulles sur Meuse aan de Maas.

Deutsche Soldatenfriedhof Liny devant Dun werd ingericht tijdens de slag om Verdun toen in het dorp een ziekenhuis was gevestigd.

Prachtige vrouwenfiguur in de muur van het ontvangstgebouw van Deutsche Soldatenfriedhof Liny devant Dun

De 449 doden komen uit  Oost- en West-Pruisen, Silezië, Pommeren, Brandenburg, Westfalen, Hessen Baden en de Elzas.

In de ontvangstruimte bevinden zich panelen met namen en deze voorstelling van een Duitse adelaar. Instandsetzungsarbeiten zwischen den Kriegen

Deutsche Soldatenfriedhof Liny devant Dun: namen in de wand van de ontvangstruimte.

Deutsche Soldatenfriedhof Liny devant Dun

Het symbool van de Duitse Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. is op veel Duitse begraafplaatsen te zien.

Verwijsbord naar Deutsche Soldatenfriedhof Liny devant Dun in het dorp.

Verwijsbord naar het Montemart-monument langs de D964 ten zuiden van Dun sur Meuse.

Het in 2014 zojuist geheel opgeknapte monument (de emmers witkalk stonden nog in het bos) ligt op een talud van het Bois de bussy, op de rechteroever van de Maas.

het grafmonument Sépulture de Montemart, voluit sous-lieutenant François, Marie, Laurent, Viturien de Rochechouart, Marquis de Mortemart - Prince de Tonnay-Charente. Hij was een vlieger (escadrille SPA 23) die op 16 maart 1918 niet ver van deze plaats, bij de buurtschap die nu La Croix de l'Aviateur wordt genoemd bij Consenvoye, de dood vond. In een poging het vliegveld van Sivry aan te vallen, sneuvelde op 16 maart 1916 François de Rochechouart de Mortemart, jachtvlieger van de Franse luchtmacht, escadrille SPA 23. Zijn vliegtuig, een Spad XIII n° 2167, werd in de buurt van Liny-devant-Dun, ten zuiden van Dun-sur-Meuse neergeschoten door Lnt Arno Benzler in zijn Jasta 65. Het vliegtuig kwam neer in overstroomd gebied tussen Maas en kanaal. Tussen Sivry-sur-Meuse en Vilosnes, tussen kanaal en rivier, lag het Fliegerstaffel Sivry. In maart 1916 werd Oswald Boelcke daar commandant van een groep van zes jachtvliegers. Op zijn sterfbed verzocht Marquis de Mortemart te worden begraven nabij de plaats waar hij was neergestort. Na de oorlog werd door zijn vrouw en twee zonen een monument geplaatst.

 

Op het monument staat de poëtische, beschouwelijke tekst over de dood en het leven:
Tout homme qui succombe dans un acte de gloire émet une vertu qui redescend sur nous et dans la violence d'une fin prématurée. Rien ne s'égare et rien ne s'évapore. La mort n'entame pas la vie. Elle ne peut rien contre elle. Le total de celle-ci demeure toujours pareil ce qu'elle enlève, ceux qui tombent fasse à ceux qui demeurent debout si le nombre des lampes diminuent, la hauteur de la flamme s'élève. La mort ne gagne rien tant qu'il y a des vivants."

(Iedere man die bij het verrichten van een glorieuze daad sterft in het geweld van de te vroege dood, straalt een deugd uit die op haar beurt ons inspireert. Niets blijft hetzelfde, niets eindigt in het luchtledige. Het is niet de dood die het licht van het leven ontsteekt. De dood is evenmin tegen de kracht van het leven opgewassen. (...) De dood wint niets zolang er levenden zijn.”)

 

5th US ID monument langs de D964 met zicht op de Maas. Ook hier sloegen de Amerikanen een brug een luttele week voor de wapenstilstand.

De plaque op het monument verwijst naar dat heugelijke wapenfeit.

Voor de gendarmerie van Dun sur Meuse staat het volgende zerkje van de 5th US ID.

Een van de plaques is opgedragen aan het 14th machine gun Batallion die aan de 9de brigade waren toegevoegd. Een nadere handelt over de Maaspassage.

Deutsche Soldatenfriedhof Dun sur Meuse ontstond al in 1914 vanwege het hier aanwezige ziekenhuis.

1664 graven zijn op Deutsche Soldatenfriedhof Dun sur Meuse te vinden.

De steen bij de entree van Deutsche Soldatenfriedhof Dun sur Meuse. De begraafplaats ligt ten zuidoosten van de stad.

De passage van de Maas door de 5th US ID wordt op de huidige brug herdacht met plaques aan beide zijden. De brug is vernoemd naar Generaal Black Jack Pershing.

Blik op de huidige brug in Dun sur Meuse.

 

-V-

Terug naar top