Antwerpen en Gent in beeld (4)
Gent Westerbegraafplaats

 

Klik op de foto voor een vergroting

Oorlogsgedenkteken Franse soldaten Op de Westerbegraafplaats, graf F 218.

Een U-vormige, blauwe hardstenen boord begrenst een bloemenperkje, waarin op een getrapt verhoog een levensgrote, bronzen, Franse infanteriesoldaat tegen een hardstenen obelisk neerzijgt. De soldaat is in uniform en draagt een rugzak, zijn linkerarm zit in een draagverband. Boven het soldatenhoofd staat volgende tekst op de obelisk: "AUX SOLDATS FRANCAIS MORTS POUR LA PATRIE"", waaronder ""1870-71/ 1914-18/ 1939-45"". Alle letters zijn met bladgoud gekleurd. Het monument werd opgericht ter ere van de Franse soldaten die stierven tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 en werd gefinancierd door La Société Française de Bienfaisance de Gand. Omdat het pas op 1 juli 1900 werd ingehuldigd, waren de overledenen eerst elders begraven. Door een archiefbrand kon men echter niet meer alle namen van de overledenen achterhalen. (tekst van de website Inventaris van het Onroerend Erfgoed)

De 8 namen die men destijds wel kon terugvinden, zijn in de drie overige zijden van de obelisk gekapt. Ook deze waren met bladgoud versierd. Na beide Wereldoorlogen, kapte men gewoon de data bij in de steen.

Oorlogsmonument geallieerden. Een van de 4 panorama’s op het monument beeldt Franse infanteristen uit. De Franse haan bevestigt de nationaliteit.

Dit monument bevindt zich op een rond punt op de grens van het oude en het nieuwe gedeelte van de Westerbegraafplaats. Het betreft een architecturale compositie in witte Euvillesteen, ter ere van de geallieerden uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie is sterk symmetrisch opgebouwd: de voor- en achterzijde zijn quasi identiek, evenals de zijkanten. De verschillen situeren zich in de uitwerking van de laag- en hoogreliëfs die het geheel versieren.

 

Langs de voorzijde herkent men op de muur links van de centrale partij soldaten die een kanon bedienen, gevolgd door soldaten met geweren en een soldaat met een trompet. Het is de infanterie van België, te zien aan de kledij en aan het schild met leeuw onder het reliëf.

Het Italiaanse panorama op de achterzijde.

Het Engelse wapen, afgebeeld onder een panorama van Britse mariniers.

De achterzijde van het monument, gezien vanaf het nieuwe deel van de Westerbegraafplaats.

200 Belgische graven zijn te vinden op de militaire plot van de Westerbegraafplaats.

Detail; op deze Britse steen voor soldaat Robertson is het adres van de familie vermeld: 27 Greenrigg street Uddingston. Het adres bestaat nog steeds.

85 graven uit de Eerste Wereldoorlog zijn hier op Gent City Cemetery te vinden, waaronder dat van korporaal Wilson, een van drie broers die sneuvelden in de Grote Oorlog:

Sergeant 1348, 2nd Battalion, Rhodesia Regiment. Died 13 March 1917. Aged 36. Son of William Campbell Wilson and Kate Selby Wilson, of 54, St. Nicholas St., Thetford, Norfolk, England. Born at Hollingbourne, Kent, England.). Buried in DAR ES SALAAM WAR CEMETERY, Tanzania.

Blik op Britse, Belgische, Franse en Italiaanse graven op de Westerbegraafplaats in Gent.

Op de Westerbegraafplaats, bij de Belgische oorlogsgraven, bevindt zich deze stèle. Ze kwam er dankzij de Gentse gemeentescholen.

Bovenaan is een figuratieve voorstelling in laagreliëf aangebracht, waaronder de tekst: "AAN ONZE HELDEN  GEVALLEN OP 'T VELD 1914 - VAN EER - 1918  DE LEERLINGEN  DER GEMEENTESCHOLEN  GENT - 21 JULI - 1919". Het laagreliëf bovenaan stelt een vrouwelijke figuur voor, een geest, ze verschijnt als rookpluim uit een olielamp en houdt haar armen wijd open gespreid. In haar handen houdt ze kransen, versierd met linten vast. De olielamp staat symbool voor het licht dat de boze geesten verdrijft en de kransen kunnen we interpreteren als symbool dat elk einde ook een nieuw begin voorstaat. (tekst van de website Inventaris van het Onroerend Erfgoed)

Voorbeeld van een Belgisch graf, voorzien van een emaillen fotoafbeelding op de Westerbegraafplaats in Gent.

Blik vanaf Gent City Cemetery op de Belgische, Italiaanse en Franse plots.

Graven van de Italiaanse krijgsgevangenen die in de regio stierven tijdens de zware arbeid aan o.a. Spoorwegen. De plaque op de grond vermeldt: “L Italia Ai Suoi (C) Aduti 1915-1918” (Italie aan haar gevallenen)

Naast de Italianen is een kleine plot ingericht voor Russische krijgsgevangenen. Opvallend genoeg zij alle graven van namen voorzien, wat lang niet altijd gebeurde. Een van hen heeft een opvallende achternaam, maar er zal geen sprake zijn van familie.

Franse plot op de Westerbegraafplaats, met graven uit alle oorlogsjaren.

Frans graf van Eugène Taleux, uit de tijd dat de Fransen bijstand verleenden aan de IJzer. Uit de dossiers komt zijn naam naar voren met een andere sterfdatum:

1er RÉGIMENT DE FUSILIERS MARINS:
TALEUX Eugèe Berthe, né le 4 septembre 1893 à GRAND-FORT-PHILIPPE (Nord), Matelot Gabier, tué le 28 octobre 1914 à DIXMUDE. M.P.F.

Italiaanse graven op de Westerbegraafplaats.

Recent oorlogsmonument met Gentse slachtoffers bij de achteringang van de Westerbegraafplaats.

Oorlogsgedenkteken Gentse soldaten:

Dit gedenkteken kwam er dankzij de Nationale Strijdersbond van België (N.S.B. = F.N.C.), Vriendenkring der Officieren (A.O.C.) en de Nationale Vereniging der Invaliden (N.V.I. = F.N.I.), ter ere van de Gentse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingehuldigd op 26 oktobe 1924. Deze verenigingen houden nog jaarlijkse hulde op 11 november.

Grafmonument bemanning Duitse zeppelin.

Dit monument werd opgericht ter ere van de Duitse bemanning van zeppelin LZ-37, die gebombardeerd werd boven Sint-Amandsberg door de Brit Reginald Warneford op 7 juni 1915. Vermoedelijk namen de Duitse militaire overheden het initiatief. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 5 januari 1917. Aan de voet van het monument liggen luitenant Kurt Ackermann en commandant Otto Van der Haegen begraven, twee van de gesneuvelde bemanningsleden. De rest van de lijken werd overgebracht naar het Duits kerkhof in Vladslo. (tekst van de website Inventaris van het Onroerend Erfgoed)

Informatiepaneeltje op het grafmonument voor de Zeppelinbemanning.

Op de korte zijde van het monument werd in het centrale vlak de naam van de neergestorte zeppelin en de datum aangebracht: 'LZ-37 / 7-6-15'. Hierboven bevindt zich ook een gestileerde voorstelling van het luchtschip.

Voorbeeld van een van de vele militaire graven op de Westerbegraafplaats te Gent.

 

-V-

Terug naar top